11111111111111

Претражи овај блог

субота, 31. март 2012.

Како се молити за оболеле (IV)



МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ
Узроци болести деце
           
            О болести деце овако у једном писму пише старац Амвросије Оптински: ''Не треба заборавити чудноватос данашњег времена у коме и мала деца добијају ране душевне од тога што виде од тога што чују и због чега 
 им је потребно очишћење које не бива без страдања; очишћење душе добрим делом бива кроз телесно страдање... Погледајте: зар и она најмлађа деца не прелазе у будући живот уз болести и страдања?''

            Тешко је видети страдање деце. Но да ли знамо да смо баш ми у неким случајевима виновници тих страдања?

            Једном к страрцу Амвросију дошао сељак доневши на рукама лудог дечачка и молећи старца да га исцели. ''Узимао си туђе?'' – строго је упитао старац. ''Узимао сам, грешио сам баћушка'', - одговорио је сељак. ''Ето ти казне'', рекао је старац и отишао од несрећног оца, оставивши га без помоћи у невољи.

            Сличан случај имамо и у житију преподобног Амона (слави се 4. октобра) где се говори о дечаку кога је ујео бесан пас као казна родитељима за грех – крађу вола. Смрт сина цара Давида десила се такође као казна за кривицу оца (2 Цар. 12, 14).

            Страдање невине деце тако објашњава и свети Нифонт, епископ Кипарски (слави се 23. децембра): ''Многи који живе у свету... не кају се због грехова својих и не маре за спасење душе. То су узроци због којих Господ кажњава како децу тако и саме родитеље разним невољама, како би кроз болест деце очистио родитељска безакоња, пробудио у њима осећања покајања и тиме их оправдао на Своме Страшном суду. Знај да деца без греха страдају зато да би за превремену смрт добила живот вечни, а родитељи се, због њиховог страдања удостојили целомудрености истинског покајања.''

            Зато при страдању деце треба да испитамо своју савест: не кажњава ли Господ моју децу због мојих грехова? Често се догађа да је једино делотворно средство за одздрављење деце – покајање њихових родитеља.

Како се молити у болести деце

            Ако ми осећамо слабост и расејаност наше молитве, то по учењу светих отаца, квалитет наше молитве смо дужни надоместити количином. Тако је саветовао свети Серафим. Он је саветовао родитељима да се у својој молитви не ограничавају устаљеним правилима већ да, подражавајући монасима, устају на молитву и у поноћним часовима.

            Пример истрајне молитве за децу ми сусрећмо још код праведника Старог Завета. Тако Јов, устајјући рано приношаше жртве паљенице јер говораше: ''Може бити да су се огријешили синови моји и похулили на Бога у срцу свом. Тако чињаше Јов сваки пут.'' (Јов. 1, 5)

            Као и свака молитва, тако и молитва родитеља за децу може бити размна и неразумна. Апостој Јаков говори: ''Иштете, и не примате, јер погрешно иштете'' (Јак. 4,3). Свети оци говоре: ''Будите опрезни када се молите за судбину овоземаљског живота хришћана''. То се односи и на молитве родитеља чак и у том случају када се родитељи моле за оздрављење своје на смрт оболеле деце. Догађа се да Господ спасе родитеље од још већих невоља у будућности тиме што узима од њих децу у раном узрасту. Зато је, у таквим случајевима родитељима потребна смирена покорност свеблагом Промислу Божјем и таква молитва за оболеле која би и поред све пламености увек се завршавала речима Господа у Гетсиманском врту: ''али не Моја воља, већ твоја да буде''. (Лк. 22, 42).

            У оваквим случајевима треба се сетити приче о томе у каквом се очајању једна мајка молила за оздрављење двојице својих синова који су лежали у смртној грозници. Када је на тенутак приспала, Господ јој је у сну открио каква је будућност њених синова на земљи. Видела их је одрасле на распусној пијанци у крчми. У вађи, они се почињу тући и ножевима наносе један другоме смртне ране.

            Наравно, поред случајева када су по вољи Божјој деца умирала и поред мољења родитеља, постоји неупоредиво више случајева када је усрдна молтва родитеља чудесно спасавала на смрт оболелу децу. Треба знати да молитва родитеља за децу има пред Богом нарочиту силу: пламена љубав узноси и пламену молитву. А пламена молитва неће остати неуслишена од Бога.

Из књиге:
Како се молити за оболеле

Kрај 
Слава и хвала Богу 

-----------------------------

Нема коментара:

Постави коментар