11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. август 2017.

Животопис Епископа изабраног нишког г. Арсенија

Његово Преосвештенство Епископ топлички и изабрани нишки г. Арсеније (Главчић) рођен је 10. марта 1978. године у Вршцу, од оца Богдана и мајке Ружице, рођене Ненадовић, добивши на крштењу име Миломир.

По породичном пореклу aрхимандрит Арсеније потиче из места Ковачи код Јошаничке Бање, где је рођен његов отац Богдан. Мајка Ружица, рођена у селу Баваниште код Панчева, пореклом је из чувене породице Ненадовића из Бранковине. Деда по мајци Никола потомак је Јакова Ненадовића. Основну школу завршио је у родном месту 1993. године, одакле, по благослову тадашњег Епископа банатског Хризостома (Столића), одлази у Богословију Светог Саве у Београду. Школовање у Богословији завршава са одличним успехом 1998. године. Одмах након завршетка Богословије, уписује се на Православни богословски факултет у Београду. У току студија два пута је одлазио на усавршавање руског језика на Пушкиновом институту у Москви, 1999. и 2000. године.

Године 2002. Епископ банатски Хризостом поставља га на дужност секретара Епархијског управног одбора и благајника Епархије банатске. На тој дужности остаје до септембра 2004. године. Следећи свог духовног оца епископа Хризостома прелази у Епархију жичку где бива постављен на дужност секретара Епископа у јулу 2005. године. Истовремено започиње и припрему за монашки живот као искушеник на Епископском двору у манастиру Жичи. У септембру 2005. године дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду.

На дужности секретара Епископа жичког остаје до октобра 2006. године када, по благослову Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, одлази на постдипломске студије у Грчку. На Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну уписује се на магистарске студије на катедри за Литургику код професора Панајотиса Скалциса.

У току студија прима монашки постриг у манастиру Студеници, 1. августа 2007. године, добивши име Арсеније. На празник Светог пророка Илије исте године рукоположен је у чин јерођакона од стране Епископа жичког Хризостома у манастиру Студеници. Две недеље касније, на празник Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, 15. августа, у манастиру Жичи, Епископ жички Хризостом рукоположио га је у чин јеромонаха. Након тога враћа се на студије у Солун, а  наредне године, на празник Преподобне Анастасије Српске, 5. јула, у манастиру Студеници, произведен је у чин aрхимандрита. Магистарску дисертацију на тему „Типик Светог Никодима Архиепископа српског“ одбранио је 29. новембра 2012. године са одличном оценом.

Након освећења новог Епископског двора у Краљеву, 15. маја 2011. године, заједно са Епископом жичким Хризостомом, као придворни монах прелази из манастира Жиче у Краљево. Уз свог духовног оца остаје све до његовог блаженог уснућа 18. децембра 2012. године. Након упокојења епископа Хризостома наставља да врши послушање придворног монаха на Епископском двору у Краљеву. У фебруару 2014. године, на предлог администратора Епархије жичке Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, добија благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве за докторске студије на Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 23. маја 2014. године изабран је за Епископа топличког, викара Патријарха српског. Хиротонисан је за Епископа 31. августа 2014. године у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду. На овогодишњем редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве изабран је за Епископа нишког. Устоличење Преосвећеног г. Арсенија у трон Епископа нишких биће обављено на светој архијерејској Литургији 13. августа 2017. године у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу.


Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар