11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 16. јануар 2018.

Убијен Оливер Ивановић, полиција блокирала центар Косовске Митровице

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић подлегао је повредама након што је на њега пуцано у Косовској Митровици. Ивановић је погођен са пет метака у груди. Полиција је блокирала део Косовске Митровице у којем је Ивановић убијен. Пронађен запаљен аутомобил "опел астра" који су наводно користили нападачи, јавља Радио ТВ Косова.

На Оливера Ивановића, док је улазио у просторије своје странке, непознати нападачи испалили су више метака. Довезен је у болницу у бесвесном стању, лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама.

Ивановићу је констатовано пет рана у горњем делу грудног коша које су нанете ватреним оружјем, рекао је директор митровачке болнице Милан Ивановић на конференцији за новинаре.

Истакао је да су лекари покушали реанимацију и да су предузете све потребне мере, али од 8.30 до 9.15 часова није дошло до успостављања срчане функције и констатована је смрт.


Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић је рекао за РТС да је у страшном шоку и да не зна детаље онога што се догодило.

"Ово је невероватно и заиста се питам где живимо и у којим условима", рекао је Пантовић.

Додао је да је Оливер Ивановић прошао кроз праву голготу и да је све јуначки поднео са невероватном енергијом.

"Нисам ово очекивао ни у најцрњим мислима, заиста невероватно", рекао је Пантовић.


Раније је јављено да су на Ивановића пуцали док је улазио у просторије своје странке.

Део града у којем се напад догодио блокирале су јаке полицијске снаге.

Биографија Оливера Ивановића

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба са Косова и председник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Када су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију.

Од 2008. године налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен је 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Рођен је 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију, јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет.

Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, те је Ивановић говорио енглески, албански и италијански.

Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао три сина.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар